Instrument voor internationale overheidsopdrachten bij aanbesteden

Nieuws | 8 oktober 2024

De Europese Unie ontwikkelt sectorale wetgeving om het behalen van groene en sociale doelen een impuls te geven. Ook worden wetten gemaakt ter bescherming van de interne markt en mededinging. Het Instrument voor internationale overheidsopdrachten (IIO), ook bekend als International Procurement Instrument (IPI), is hier een voorbeeld van. We leggen uit wat de regeling inhoudt en hoe TenderNed aanbestedende diensten ondersteunt bij de uitvoering ervan.

Waarom?

De Europese markt voor overheidsopdrachten staat in beginsel open voor inschrijvers uit derde landen. Andersom is dit niet altijd het geval. Het gebeurt soms dat derde landen de markttoegang van Europese ondernemingen beperken. IIO heeft als doel te zorgen dat Europese ondernemingen beter toegang krijgen tot aanbestedingen in derde landen.

Voor wie?

Bij opdrachten met een geraamde opdrachtwaarde hoger dan of gelijk aan de drempelwaarde van het IIO. Dit zijn:

  • Werken en concessies met een geraamde waarde van tenminste €15 miljoen excl. btw.
  • Leveringen en diensten met een geraamde waarde van tenminste €5 miljoen excl. btw.

Lees meer over het Instrument voor internationale overheidsopdrachten op pianoo.nl.

Wanneer?

De regeling is ingegaan op 29 augustus 2022.

Regeling in TenderNed

Naar verwachting zijn de specificaties voor IIO eind oktober 2024 beschikbaar. We starten dan met de implementatie van de regeling in TenderNed en verwachten IIO in maart 2025 live te brengen.

Informatie registreren

In de publicatie van de gunning kunt u dan - op basis van de drempelwaarden - aangegeven of IIO van toepassing is op de aanbesteding. Als dat zo is, geeft u in TenderNed aan:

  • Welke maatregelen in het kader van IIO van toepassing zijn op de onderneming met de beste inschrijving.
  • Hoeveel van de overige inschrijvingen onder deze maatregel(en) vallen.
  • Of er voor de aanbesteding uitzonderingsgronden gelden:
    • Er alleen inschrijvingen zijn ontvangen van ondernemingen die van oorsprong uit een derde land komen waarvoor een IIO-maatregel geldt.
    • Er sprake is van een dwingende reden van algemeen belang, zoals volksgezondheid of bescherming van het milieu.

In het geval van een uitzonderingsgrond is het verplicht om een toelichting in te vullen.

Waarom groene en sociale wetgeving?

Nederland koopt jaarlijks voor ongeveer €100 miljard in. Binnen de gehele EU wordt gemiddeld maar liefst 14% van het bruto nationaal product aanbesteed. Overheidsopdrachten zijn vanwege hun enorme omvang een belangrijk instrument om klimaatdoelstellingen te halen, vervuiling tegen te gaan en de leefomgeving en biodiversiteit te beschermen. Ook dragen overheidsopdrachten in toenemende mate bij aan het behalen van sociale doelen, zoals diversiteit en inclusie.

Al in 2014 spraken de lidstaten af dat overheidsopdrachten zoveel mogelijk groen, sociaal en innovatiegericht zijn. Meerdere regelingen zijn al in werking getreden, maar de navolging wordt steeds beter geïntegreerd en de vrijblijvendheid ervan is inmiddels voorbij.

Groene en sociale Europese wetgeving bij aanbesteden

Bekijk meer regelingen om het behalen van groene en sociale doelen een impuls te geven, en de interne markt en mededinging te beschermen.

Naar boven
Logo Rijksoverheid - Naar beginpagina van Tenderned.nl