Pilot TenderTrends: 'Dit helpt aanbestedende diensten bij het kiezen van de juiste inkoopstrategie'

Nieuws | 7 november 2024

Binnenkort kan iedereen met een TenderNed-account gebruikmaken van TenderTrends, het AI-dashboard voor tactische inkoop. Voor het zo ver is testen 9 aanbesteden diensten TenderTrends via een pilot. Erik van der Kamp, adviseur inkoop en aanbestedingen bij gemeente Steenwijkerland, doet mee aan de pilot en deelt zijn bevindingen.

Data eenvoudig doorzoekbaar

Wat Erik als eerste opvalt aan TenderTrends is de laagdrempelig- en gebruikersvriendelijkheid ervan. Hij vindt het een goede zaak dat TenderNed met TenderTrends de ‘grote bak met openbare data’ op eenvoudige wijze doorzoekbaar maakt. Erik: ‘Dit helpt aanbestedende diensten bij het kiezen van de juiste inkoopstrategie en het maken van aanbestedingsdocumenten. Mooi dat TenderNed op deze manier meehelpt met het verder professionaliseren van de inkoopfunctie bij aanbestedende diensten.”

Beter aanbesteden met TenderTrends

Aanbestedingsdata voor iedereen toegankelijk maken is precies wat TenderNed voor ogen heeft met TenderTrends. De tool verzamelt, analyseert en presenteert relevante informatie van vergelijkbare aanbestedingen. Met deze informatie kunnen tactische en strategische inkopers beter keuze maken in het voortraject van een aanbesteding.

Door TenderTrends kunnen ook de (kleinere) aanbestedende diensten, die over minder middelen en menskracht beschikken, gebruikmaken van data in het voortraject van een aanbesteding. Erik waardeert het dat hij als inkoopadviseur van een middelgrote gemeente gevraagd is mee te denken. Hij verwacht TenderTrends voortaan maandelijks te raadplegen en raadt andere aanbestedende diensten - klein of groot - aan hier ook gebruik van te maken. “Binnen gemeente Steenwijkerland hoop ik dat met name projectleiders en budgethouders er ook zelf mee aan de slag gaan.”

Feedback verzamelen

Bugs heeft Erik tijdens het testen niet gevonden, maar hij kwam wel iets tegen dat beter kan. “Als je de resultaten van een analyse exporteert, krijg je een pdf die uit 1 pagina bestaat. Dit bespaart papier als je de analyse print, maar levert geen leesbare print op.”

Ook de overige 8 deelnemende aanbestedende diensten geven hun ervaringen met TenderTrends aan ons door. Bij geen tot weinig bugs komt TenderTrends nog dit jaar voor iedereen beschikbaar. Zijn er meer bevindingen, dan laat de livegang nog even op zich wachten.

Doorontwikkeling

Na de lancering volgt doorontwikkeling. Hiervoor heeft Erik alvast een wens: “Toon in het scherm met resultaten ook de datum waarop de procedure is gestart en maak verschillende sorteringen mogelijk, zoals datum, type procedure, type opdracht en overeenkomst.”

Ook van de andere aanbestedende diensten die meedoen aan de pilot hebben we verbetersuggesties ontvangen. De komende tijd onderzoeken we de mogelijkheden en pakken we deze waar mogelijk op.

Op de hoogte blijven

  • Houd onze website, LinkedIn-pagina en/of TenderNed Update in de gaten voor meer informatie over de lancering en doorontwikkeling. 
  • Op 28 november 2024 organiseren Beter Aanbesteden en TenderNed een informatief webinar over TenderTrends. Tijdens deze korte sessie laten we zien hoe het dasboard werkt en welke voordelen het gebruik van data biedt. Aanmelden kan onderaan deze pagina op pianoo.nl.

Aanbesteden in cijfers

Volg op tenderned.nl/analyse wat de belangrijkste aanbestedingstrends zijn, hoe de aanbestedingsmarkt er in een bepaalde sector uitziet en naar welke CPV-codes het meeste vraag is. U kunt hier ook onze openbare dataset downloaden, uw organisatie via de ‘benchmark aanbesteden’ vergelijken met soortgelijke organisaties en webinars terugkijken met praktische handvatten om zelf aan de slag te gaan met data.

Naar boven
Logo Rijksoverheid - Naar beginpagina van Tenderned.nl