Regeling bevordering schone wegvoertuigen bij aanbesteden

Nieuws | 4 september 2024

De Europese Unie ontwikkelt sectorale wetgeving om het behalen van groene en sociale doelen een impuls te geven. De Regeling bevordering schone wegvoertuigen (Rbsw), ook bekend als Clean Vehicles Directive (CVD), is hier een van. We leggen uit wat de regeling inhoudt en hoe TenderNed aanbestedende diensten ondersteunt bij de uitvoering ervan.

Waarom?

Het doel van de regeling is de negatieve milieu-impact van het wegvervoer te verminderen en innovatie op het gebied van duurzame mobiliteit te stimuleren. Door bewust te kiezen voor voertuigen met betere milieuprestaties, werken overheden en ondernemingen gezamenlijk aan een schonere en groenere toekomst voor ons allemaal.

Door zelf het goede voorbeeld te geven, moedigt de overheid ook andere sectoren en individuen aan om over te stappen op duurzamere vervoersmiddelen.

Voor wie?

Voor alle aanbestedende diensten geldt bij Europese aanbestedingen voor wegvoertuigen, en diensten waarbij voertuigen worden ingezet zoals vuilnisdienst of post, voldoen alle aanbestedende diensten een minimumpercentage van schone en emissievrije wegvoertuigen. Hierin wordt een onderscheid gemaakt tussen lichte en zware wegvoertuigen.

Lees meer over de Regeling bevordering schone wegvoertuigen op pianoo.nl.

Wanneer?

De regeling is ingegaan op 4 november 2021.

Regeling in TenderNed

Gebruikt u bij het aanmaken van een perceel een CPV-code die valt onder de regeling, dan krijgt u de vraag of er schone voertuigen worden aanbesteed. Als u de vraag met ‘ja’ beantwoordt, verschijnt op uw dashboard de rubriek Sectorale rapportages met daaronder Regeling Bevordering Schone Wegvoertuigen.

Hier kunt u eenvoudig invullen welke voertuigencategorieën u wilt aanbesteden. We vragen u dan ook of de voertuigen schoon of emissievrij zijn. En of er voertuigen zijn die onder de vrijstelling vallen.

Per voertuigcategorie vult u de vragen in.

Informatie registreren

Registreert u de informatie met betrekking tot de regeling in TenderNed, dan zorgen wij voor het leveren van deze informatie aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). U heeft hier dan verder geen omkijken naar.

Lees meer over Regeling bevordering schone wegvoertuigen in TenderNed.

Waarom groene en sociale wetgeving?

Nederland koopt jaarlijks voor ongeveer €100 miljard in. Binnen de gehele EU wordt gemiddeld maar liefst 14% van het bruto nationaal product aanbesteed. Overheidsopdrachten zijn vanwege hun enorme omvang een belangrijk instrument om klimaatdoelstellingen te halen, vervuiling tegen te gaan en de leefomgeving en biodiversiteit te beschermen. Ook dragen overheidsopdrachten in toenemende mate bij aan het behalen van sociale doelen, zoals diversiteit en inclusie.

Al in 2014 spraken de lidstaten af dat overheidsopdrachten zoveel mogelijk groen, sociaal en innovatiegericht zijn. Meerdere regelingen zijn al in werking getreden, maar de navolging wordt steeds beter geïntegreerd en de vrijblijvendheid ervan is inmiddels voorbij.

Groene en sociale Europese wetgeving bij aanbesteden

Bekijk meer regelingen om het behalen van groene en sociale doelen een impuls te geven, en de interne markt en mededinging te beschermen.

Naar boven
Logo Rijksoverheid - Naar beginpagina van Tenderned.nl