Richtlijn energie-efficiëntie bij aanbesteden

Nieuws | 5 november 2024

De Europese Unie ontwikkelt sectorale wetgeving om het behalen van groene en sociale doelen een impuls te geven. De Richtlijn energie-efficiëntie, ook bekend als Energy Efficiency Directieve (EED), is hier een van. We leggen uit wat de regeling inhoudt en hoe TenderNed aanbestedende diensten ondersteunt bij de uitvoering ervan.

Waarom?

Energiebesparing is de makkelijkste manier om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Door energie-efficiëntie is minder energie nodig om hetzelfde resultaat te behalen. Bijvoorbeeld door energiezuinige technische oplossingen of maatregelen die energieverspilling tegengaan. Energie-efficiëntie maakt daarnaast de weg vrij voor verdere verbeteringen op dit gebied, zoals het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen.

De richtlijn moet ervoor zorgen dat in 2030 in de EU 32,5% minder energie worden verbruikt.

Voor wie?

Overheden hebben een voorbeeldfunctie. Daarom moeten overheden hun energieverbruik jaarlijks met minstens 1,9% verminderen. Voor kleinere lokale overheden zijn er uitzonderingen:

  • Voor overheden met minder dan 50.000 inwoners geldt de verplichting niet tot 31 december 2026.
  • Voor overheden met minder dan 5.000 inwoners geldt de verplichting niet tot en met 31 december 2029.

Lees meer over de Richtlijn energie-efficiëntie op europadecentraal.nl.

Wanneer?

De richtlijn is ingegaan op 13 september 2023 en moet uiterlijk op 11 oktober 2025 geïmplementeerd zijn in Nederlands recht.

Richtlijn in TenderNed

Naar verwachting zijn de specificaties voor EED medio november 2024 beschikbaar. We starten dan met de implementatie van de regeling in TenderNed en verwachten EED in maart 2025 live te brengen.

Informatie registreren

U wordt dan in de publicatie van de gunning gevraagd welke producten, diensten of werken van de aanbesteding onder EED-wetgeving vallen.

U kunt meerdere producten, diensten of werken opvoeren. Voor producten komt er een standaardlijst om uit te kiezen. Vervolgens kunt u het energielabel invullen. Staat het product niet op de lijst? Dan kunt u dit handmatig invullen samen met de waarde van het energieverbruik. Ook diensten en werken kunt u handmatig opvoeren.

Groene en sociale Europese wetgeving bij aanbesteden

Bekijk meer regelingen om het behalen van groene en sociale doelen een impuls te geven, en de interne markt en mededinging te beschermen.

Naar boven
Logo Rijksoverheid - Naar beginpagina van Tenderned.nl