Start PPDS: één Europees portaal voor gegevens van overheidsopdrachten

Nieuws | 10 oktober 2024

Op 24 september 2024 lanceerde de Europese Commissie de Public Procurement Data Space: de PPDS. Collega’s van TenderNed en het ministerie van Economische Zaken waren aanwezig bij de livegang van de PPDS.

Waarom een PPDS?

De PPDS is een dataruimte voor overheidsopdrachten die nationale databanken voor overheidsopdrachten, waaronder die van TED, met elkaar verbindt. De PPDS biedt inzicht in diverse aspecten van het aanbestedingsproces (bijvoorbeeld mkb-deelname). Met de PPDS wil de Europese Commissie de transparantie en efficiëntie van overheidsopdrachten vergroten, datagestuurde beleidsvorming mogelijk maken, inkopers ondersteunen met digitalisering en de toegang tot aanbestedingen voor inschrijvers (met name mkb) verbeteren. Deelname van lidstaten aan de PPDS is vrijwillig.  

PPDS in ontwikkeling

Op dit moment zijn nog maar 4 landen aangesloten op de PPDS: Duitsland, Finland, Noorwegen en Oostenrijk. De data die aanwezig is in de PPDS steunt vooral op de datasets van deze landen en daarnaast is er ook data uit TED die, zo weten we, incompleet is. Dit is nu tevens de grootste (tijdelijke) beperking van de PPDS. In de toekomst zullen meer lidstaten zich aansluiten op de PPDS waardoor er meer datasets beschikbaar zullen zijn.

Nederlands is nog niet aangesloten op de PPDS. Dit betekent dat de data over Nederland in de PPDS (TED-data) op dit moment incompleet is en mogelijk ook fouten bevat. We zijn bezig om de Europese Commissie hiermee te helpen.

Tot slot

We kijken terug op een geslaagde livegang van een belangrijk instrument van de Commissie om bij te dragen aan een concurrerend, eerlijk en duurzaam Europa. Nieuwsgierig geworden? Bekijk de PPDS of download de Nederlandse aanbestedingsdata die op TenderNed beschikbaar zijn.

Naar boven
Logo Rijksoverheid - Naar beginpagina van Tenderned.nl