Verordening buitenlandse subsidies bij aanbesteden

Nieuws | 10 september 2024

De Europese Unie ontwikkelt sectorale wetgeving om het behalen van groene, sociale en geopolitieke doelen een impuls te geven. De Verordening buitenlandse subsidies, ook bekend als Foreign Subsidies Regulation (FSR), is hier een van. We leggen uit wat de regeling inhoudt en hoe TenderNed aanbestedende diensten ondersteunt bij de uitvoering ervan.

Waarom?

Om marktverstorende buitenlandse subsidies (staatsteun) aan te pakken die derde landen verstrekken aan ondernemingen die in de EU actief zijn. Zulke steun kan ertoe leiden dat marktpartijen een hoger bod kunnen uitbrengen bij fusies of overnames of tegen een lagere prijs dan gangbaar in de markt kunnen inschrijven op aanbestedingen. Dat leidt tot oneerlijke voordelen en daarmee tot een verstoring van de interne markt.

Voor wie?

De FSR richt zich voornamelijk op grote overheidsopdrachten (waaronder speciale-sectoropdrachten) en bij concessies met een waarde vanaf €250 miljoen excl. btw:

  • Als de totale waarde van alle percelen €250 miljoen excl. btw of meer bedraagt.
  • Als een perceel een waarde van €125 miljoen euro of meer excl. btw heeft.
  • Als een inschrijver zich voor meerdere percelen inschrijft die samen een waarde vanaf €125 miljoen euro of meer excl. btw hebben.

Ondernemingen die inschrijven op zulke aanbestedingen zijn verplicht informatie te verstrekken aan de aanbestedende dienst over ontvangen buitenlandse subsidies.

Lees meer over de Verordening buitenlandse subsidies op pianoo.nl.

Wanneer?

De regeling is ingegaan op 12 oktober 2023 en geldt ook voor aanbestedingsprocedures die zijn gestart vanaf 12 juli 2023 en niet zijn voltooid vóór 12 oktober 2023.

Regeling in TenderNed

We zijn gestart met de implementatie van de regeling in TenderNed en verwachten FSR in december 2024 live te brengen.

Informatie registreren

U kunt dan - op basis van de drempelwaardes - in de publicatie van de aankondiging aangeven of FSR van toepassing is op de aanbesteding. Is FSR van toepassing, dan vermeldt u in de publicatie van de gunning de uitkomst van het onderzoek naar buitenlandse subsidies voor de onderneming met de beste inschrijving.

Waarom groene en sociale wetgeving?

Nederland koopt jaarlijks voor ongeveer €100 miljard in. Binnen de gehele EU wordt gemiddeld maar liefst 14% van het bruto nationaal product aanbesteed. Overheidsopdrachten zijn vanwege hun enorme omvang een belangrijk instrument om klimaatdoelstellingen te halen, vervuiling tegen te gaan en de leefomgeving en biodiversiteit te beschermen. Ook dragen overheidsopdrachten in toenemende mate bij aan het behalen van sociale doelen, zoals diversiteit en inclusie.

Al in 2014 spraken de lidstaten af dat overheidsopdrachten zoveel mogelijk groen, sociaal en innovatiegericht zijn. Meerdere regelingen zijn al in werking getreden, maar de navolging wordt steeds beter geïntegreerd en de vrijblijvendheid ervan is inmiddels voorbij.

Groene en sociale Europese wetgeving bij aanbesteden

Bekijk meer regelingen om het behalen van groene en sociale doelen een impuls te geven, en de interne markt en mededinging te beschermen.

Naar boven
Logo Rijksoverheid - Naar beginpagina van Tenderned.nl