Waterschappen maken het vaakst gebruik van bouwteams

Nieuws | 21 oktober 2024

TenderNed, Cobouw en professor Fredo Schotanus (Universiteit Utrecht) deden onderzoek naar bouwteamaanbestedingen. Hieruit blijkt dat waterschappen naar verhouding het vaakst gebruikmaken van bouwteams. Bijna 11% van hun bouwaanbestedingen is voor een bouwteam.

Samenwerken vanaf de ontwerpfase

Een bouwteam is een projectgebonden samenwerkingsverband waarin de opdrachtgever en een aannemer of bouwbedrijf vanaf de ontwerpfase intensief samenwerken aan een plan of ontwerp. In andere bouwprojecten wordt de opdrachtnemer pas betrokken nadat het ontwerp volledig is vastgesteld.

Voor- en nadelen bouwteam

Door de opdrachtnemer al in het voortraject te betrekken, kunnen opdrachtgever en opdrachtnemer samen tot slimme oplossingen komen. Een ander voordeel is dat de betrokken partijen bij een goede taakverdeling werkzaamheden doen waar zij gespecialiseerd in zijn. Dit kan de prijs, doorlooptijd en kwaliteit ten goede komen.

Mogelijke nadelen zijn extra advieskosten voor de opdrachtgever tijdens de ontwerpfase en meer onzekerheid voor de opdrachtnemer tijdens de offertefase. Omdat de aanbesteding van een bouwteam vaak vroeg in een ontwerptraject plaatsvindt, bepalen opdrachtnemers een prijs zonder uitontwikkeld ontwerp. Hierdoor kan de prijs na afronding van het ontwerp tegenvallen.

Aantal aanbestedingen bouwteams

Uit het onderzoek blijkt dat het aantal aanbestedingen voor bouwteams het hardst steeg tussen 2017 en 2019. Daarna stijgt deze aanbestedingsvorm minder hard en zien we in 2022 zelfs een lichte daling ten opzichte van het jaar ervoor.

Sinds 2017 stijgt ook het totaal aantal aanbestedingen. Wanneer we het aantal aanbestedingen van bouwteams afzetten tegen het totaal aantal aanbestedingen in de bouwsector, dan is sprake van een lichte stijging in de afgelopen jaren. 2024 is niet opgenomen in de grafieken, maar lijkt tot nu toe vergelijkbaar met 2023.

In de grafiek met het aantal bouwteamaanbestedingen zien we voor 2019 weinig bouwteamaanbestedingen. Daarom zijn in de analyses hieronder alleen de bouwteamaanbestedingen vanaf 2019 meegenomen.

Bouwwerkzaamheden meestgebruikte CPV-code voor bouwteams

De CPV-code 45000000 Bouwwerkzaamheden wordt het meest gebruikt voor de inzet van bouwteams. Dat is niet verrassend, omdat de meeste aanbestedingen in de bouwsector ook onder deze CPV-code vallen. Zetten we het aantal aanbestedingen van bouwteams af tegen het totaal aantal aanbestedingen met die CPV-code, dan zien we dat bouwteams relatief vaak worden aanbesteed voor de volgende CPV-codes:

  • 45232420-2 Bouwwerkzaamheden voor rioolwaterzuiveringsinstallaties
  • 45210000-2 Bouwen van gebouwen
  • 45262700-8 Verbouwingswerkzaamheden
  • 45214210-5 Bouwen van basisschool
  • 45221119-9 Brugrenovatiebouw
  • 45221100-3 Bruggenbouwwerkzaamheden

Aantal bouwteamaanbestedingen verrassend hoog voor scholen

In absolute aantallen zetten gemeenten de meeste bouwteamaanbestedingen uit. Zij worden gevolgd door publiekrechtelijke instellingen (voornamelijk scholengemeenschappen, hogescholen en universiteiten).

In het onderzoek zien we terug dat ministeries en rijksorganisaties, waaronder Rijkswaterstaat en het Rijksvastgoedbedrijf, nauwelijks bouwteams aanbesteden. Ook in de speciale sector komen bouwteamaanbestedingen minder vaak voor vergeleken met de andere typen overheden.

Kijken we echter naar het percentage van bouwteamaanbestedingen ten opzichte van het totaal aantal bouwaanbestedingen van een aanbestedende dienst, dan zijn het de waterschappen die het vaakst een bouwteam aanbesteden. Het percentage bouwteam aanbestedingen onder waterschappen neemt ook nog geleidelijk toe in de laatste jaren.

Wat verder opvalt

Aanbestedingen van bouwteams worden gemiddeld genomen iets minder vaak vroegtijdig beëindigd dan andere bouwaanbestedingen.

Een ander opvallend punt is dat aanbestedende diensten in Overijssel relatief gezien het vaakst gebruikmaken van aanbestedingen met bouwteams. Zij worden gevolgd door aanbestedende diensten in de provincie Groningen.

Uitgangspunten

  • Aanbestedingen met betrekking tot een dynamisch aankoopsysteem (DAS) zijn niet meegenomen in het onderzoek.
  • Voor de bouwaanbestedingen is gekeken naar alle aanbestedingen met CPV-codes 45000000 en 71000000 (voor beide inclusief onderliggende codes).
  • Voor bouwteamaanbestedingen hebben we gekeken of de term ‘bouwteam’ of ‘bouw team’ (beide niet hoofdlettergevoelig) voorkomt in de titel, beschrijving of trefwoorden van een aanbesteding. Voor aanbestedingen die via TenderNed zijn uitgevoerd, keken we daarnaast of die termen voorkomen in de bestandsnamen van de bijlages.

Bekijk ook

Aanbesteden in cijfers

Volg op tenderned.nl/analyse wat de belangrijkste aanbestedingstrends zijn, hoe de aanbestedingsmarkt er in een bepaalde sector uitziet en naar welke CPV-codes het meeste vraag is. U kunt hier ook onze openbare dataset downloaden, uw organisatie via de ‘benchmark aanbesteden’ vergelijken met soortgelijke organisaties en webinars terugkijken met praktische handvatten om zelf aan de slag te gaan met data.

Naar boven
Logo Rijksoverheid - Naar beginpagina van Tenderned.nl