Nederland wordt schoner, groener en socialer door overheidsinkoop. De Europese Unie ontwikkelt namelijk sectorale wetgeving om het behalen van groene en sociale doelen een impuls te geven. Ook worden wetten gemaakt ter bescherming van de interne markt en mededinging. We zetten een aantal regelingen op een rijtje en geven per regeling aan hoe TenderNed aanbestedende diensten ondersteunt bij de uitvoering ervan.
Europese regelingen
Instrument voor internationale overheidsopdrachten
Het Instrument voor internationale overheidsopdrachten (IIO), ook bekend als International Procurement Instrument (IPI)
Regeling bevordering schone wegvoertuigen
De Regeling bevordering schone wegvoertuigen is ook bekend als Clean Vehicles Directive (CVD).
Richtlijn energie-efficiëntie
De Richtlijn energie-efficiëntie is ook bekend als Energy Efficiency Directieve (EED).
Verordening buitenlandse subsidies
De Verordening buitenlandse subsidies is ook bekend als Foreign Subsidies Regulation (FSR).
Waarom groene en sociale wetgeving?
Nederland koopt jaarlijks voor ongeveer €100 miljard in. Binnen de gehele EU wordt gemiddeld maar liefst 14% van het bruto nationaal product aanbesteed. Overheidsopdrachten zijn vanwege hun enorme omvang een belangrijk instrument om klimaatdoelstellingen te halen, vervuiling tegen te gaan en de leefomgeving en biodiversiteit te beschermen. Ook dragen overheidsopdrachten in toenemende mate bij aan het behalen van sociale doelen, zoals diversiteit en inclusie.
Al in 2014 spraken de lidstaten af dat overheidsopdrachten zoveel mogelijk groen, sociaal en innovatiegericht zijn. Meerdere regelingen zijn al in werking getreden, maar de navolging wordt steeds beter geïntegreerd en de vrijblijvendheid ervan is inmiddels voorbij.
Bekijk deze pagina later nog eens
De komende periode kunt u op deze pagina meer regelingen verwachten.